Ohé en Laak, een pittoresk dorpje op het 'Eiland in de Maas'
Bekijk onderstaande luchtvideo (gemaakt door Icarus Solutions, Echt)
https://vimeo.com/268275590
Toeristische informatie en bezienswaardigheden
op het 'Eiland in de Maas'
Fietsroutes: klik op de link.
Kinrooi - Thorn - Maaseik / Snoer van Maasdorpjes 2011 / Maasplassen / Roosteren Berg aan de Maas - Thorn
Rondje midden-limburg 111 km / Thornroute / Maaseik-Montfort-Vlodrop-St-Odiliënberg-Linne-Heel-Thorn-Maaseik / Rondje Meinweg
Vaartijden Fiets/voetveer Ohé en Laak
https://www.gemeentemaasgouw.nl/…/fiets-voetveer-ohe-en-laa…
De Hompesche Molen Stevensweert / www.hompeschemolen.nl
Het Eiland in de Maas is een bijzondere plek. Het heeft niet alleen spannende nieuwe natuur langs de grindwinningen en historische dorpen,
maar ook een historische molen. De Hompesche Molen is namelijk de enige molen in de omtrek die bewaard is gebleven. De imposante, bijna driehonderd jaar oude graanmolen, dateert uit 1722, ligt midden op het eiland in de Maas en is de hoogste molen van Limburg.
Indrukwekkend zijn de dikke muren, de reusachtige houten balken, de raderen en het enorme vernuft waarmee de molen is gebouwd.
De Leonardusmolen Maasbracht
De Leonardusmolen in Maasbracht is een beltmolen die in 1865 werd gebouwd door landbouwer Vos uit Echt.
Met de wieken meegerekend is de molen 26,30 meter hoog.
Sint Lindertmolen Beegden / www.lindertmolen.nl
Deze windmolen is in 1790 gebouwd bij Panheel als een open standaardmolen. In 1856 is hij naar Beegden verplaatst aan de rand van de Beegderheide.
Streekmuseum Stevensweert / www.eilandindemaas.nl
De opening van het Streekmuseum in mei 1983 was een logisch gevolg van de grootscheepse restauratieactiviteiten die in deze jaren werden uitgevoerd
in de historische kern van Stevensweert. Zo werden bijvoorbeeld de markt en het Jan van Steffeswertplein bestraat met maaskeien, oude panden opgeknapt,
het asfalt in de straten van de oude kern verwijderd en vervangen door klinkers. Op de markt kwam weer de dorpspomp te staan en aan de Maas werd een authentiek vestingkanon geplaatst. Bij dit alles ontstond er behoefte aan een museum. Zo kon er meer informatie worden gegeven aan zowel eigen inwoners als aan bezoekers van elders. De gerestaureerde protestantse kerk, voor godsdienstoefeningen niet meer in gebruik, bood daartoe in eerste instantie een voortreffelijk onderdak. In goede samenwerking tussen enkele particuliere initiatiefnemers, de gemeente Stevensweert en de Hervormde Gemeente Stevensweert-Maasbracht werd de kerk ingericht tot museumruimte. Het interieur bleef zo veel mogelijk gespaard.
In 1991 verhuisde de hele collectie naar het gemeentehuis van Stevensweert, dat door de gemeentelijke herindeling per 1 januari van dat jaar ter beschikking kwam. Het gebouw is een rijksmonument, in 1858 ontworpen door de beroemde architect P.J.H. Cuypers.
Hiermee heeft het museum een prima huisvesting in een historisch gebouw en met een centrale ligging aan het Jan van Steffeswertplein.
Vestingwerken Stevensweert / www.eilandindemaas.nl
Stevensweert hoorde bij het Overkwartier of Spaans Opper-Gelre. Het oorspronkelijke dorp werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden tot vestingstad omgebouwd. Om het plaatsje werd een aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen aangelegd. Stevensweert heeft tot op heden zijn zevenhoekige omtrek en geometrische stratenpatroon behouden. De originele vestingwal bestaat niet meer. Vanaf 1713 kwam Stevensweert samen met enkele ander gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën. In 2007 werd begonnen met de reconstructie van een klein deel van de vestingwerken aan de hand van historisch kaartmateriaal van een bastion, ravelijn en bijbehorende gracht noordzijde van Stevensweert.